Friday 8 January 2010

True Psychology


Saptamana aceasta, impreuna cu frate-miu, am facut un micut maraton "Survivor - Samoa". In mod obisnuit nu este un reality show care sa ma tina lipita de televizor, insa acest sezon a fost exceptional. De ce? Pentru ca persoanele care se duc la acest concurs sustin ca pot castiga milionul de dolari fiind onesti, loiali si activi - atat din punct de vedere social cat si fizic. Inca ma mai surprinde naivitatea cu care ei sustin sus si tare ca doar in acest mod poti castiga. Ei bine...in Samoa exista si un individ pe numele lui complet Russel Hantz.

Russel a fost cel mai tare jucator al acestui concurs, incluzand aici toate sezoanele de pana acum. A reusit ca din prima si pana in ultima zi a concursului sa ii manipuleze pe cei din jur la un nivel suprem. Nu numai ca manipulatii nu isi dadeau seama de puterea lui Russel asupra lor, ba din contra, la sfarsit, cand venea momentul explicatiilor erau convinsi ca ei singuri au luat deciziile cruciale.

Russel poate fi un model de urmat, in sensul in care detine o companie petroliera ce inregistreaza anual un profit de milioane de dolari si a aprticipat la aceasta editie pur si simplu pentru distractie; poti invata de la el cum sa te comporti in viata ca sa fii un adevarat invingator: sa fii mai destept decat cei din jurul tau, sa te inconjori numai de oameni loiali, sa lupti numai si numai penrtu tine, dar sa te folosesti si de alte resurse si, nu in ultimul rand, atunci cand vrei ceva bine facut sa il faci singur. Nu apreciez non-valorile promovate in "Survivor" ( mintit, furat etc ), dar daca exista cineva care sa fi meritat milionul acesta este doar Russ.

Eu as recomanda cu multa caldura ca numeroasele cursuri tinute la facultatea de psihologie sa fie predate de el, cu exemple concrete. In trei ani de facultate nu am vazut atata psihologie aplicata si cu atata naturalete. Survivor - Samoa nu este altceva decat o lectie fina de psihologie umana ce trebuie urmarita si admirata.

No comments: